معرفی گازهای خنثا – گازهای نجیب

گازهای-خنثا

گازهای خنثا را غالبن گازهای بی­‌اثر می‌­نامند. این واژه در انگلیسی Inert بوده که صحیح نمی­‌باشد. ریشه واژه Inert لغتی است که به معنی عدم واکنش‌گری یا بی‌حرکتی می‌باشد. در واقع تعریف اصلی گازهای خنثا این است که این مواد هرگز آغازگر واکنش‌­های شیمیایی نمی‌­باشند. در ادامه گازهای خنثا را معرفی می‌کنیم.

گازهای نجیب کدامند؟

هلیوم (He)، نئون (Ne)، آرگون (Ar)، زنون (Xe)، گازهای نجیب می­‌باشند و به هیچ عنوان واکنش شیمیایی ایجاد نمی­‌کنند.

کارکرد تجهیزات با گازهای نجیب به جز هلیم بدون هیچ پیش شرطی ممکن است. مولکول‌های هلیم بسیار کوچک بوده و از هوا نیز سبک­تر هستند (بادکنک­‌های گازی)، به همین دلیل، این گاز می­‌تواند در بیشتر مواد نفوذ کرده و باعث ایجاد نشتی گردد. در حال حاضر فستو (FESTO) در حال بررسی و محاسبه رفتار نفوذ و انتشار گازها در شلنگ‌­های پنوماتیکی می­‌باشد.

نتایج برای شلنگ­‌های ساخته شده از پلی­‌اتیلن در دسترس می‌­باشد.

به دلیل سرعت نفوذ بالای هلیوم و همچنین نئون در پلی­اتیلن، این دو گاز، برای استفاده به عنوان سیال عاملی فشاری نمی‌­باشند.

نیتروژن

نیتروژن یک گاز نجیب می‌­باشد و تحت شرایط عادی هیچ کنش شیمیایی انجام نمی‌­دهد. استفاده از تجهیزات فستو (FESTO) مطابق با ویژگی­‌های فنی ذکر شده در کاتالوگ و دیتا شیت بدون هیچ­گونه شرطی ممکن و مجاز می­‌باشد.

نیتروژن معمولن بسیار مرطوب است. برای جلوگیری از صابونی شدن (هیدرولیز یا صابونیشدن، فرآیندی است که در آن روغن در اثر تماس با سود-مواد قلیایی- و حرارت تبدیل به صابون می‌­شود) و یا شسته شدن گریس (گریس به کار رفته در تجهیزات برای کل طول عمر کاری می‌­باشد) توسط آب، نیتروژن استفاده شده در سیستم بایستی خشک باشد. نیتروژن ماده‌­ای شیمیایی با سمبل N است. البته دی­نیتروژن یا N2 نیز وجود دارد. نیتروژن عنصر اصلی هوا بوده و تشکیل دهنده 78% از حجم هوای اطراف ما می­‌باشد.

هیدروژن

هیدروژن، اولین عنصر در جدول تناوبی مواد شیمیایی است و دارای سمبل H می‌­باشد. سرعت نفوذ و انتشار این گاز در تمام مواد به دلیل اندازه مولکول­‌های آن بسیار خوب بوده و موجب آن شده که برای استفاده در سیستم‌­های تحت فشار مناسب نباشد.

به علاوه، هیدروژن به شدت آتشزا می‌­باشد (فاجعه زیپلن در دریاچه هورست)

ترکیب هیدروژن و هوا، موجب بوجود آمدن گازی به نام اکسی­‌هیدروژن شده که به شدت قابل انفجار است.

اکسیژن

Oxygen دارای سمبل O می‌­باشد. اکسیژن به دلیل قدرت بالای اکسیداسیون، فقط در سیستم‌­هایی می‌­تواند مورد استفاده قرار گیرد که فاقد روغن­‌ها و گریس‌­های پایه نفتی باشد. برای مخزن­‌ها، شیرها و اتصالات اکسیژن یک استاندارد جداگانه DIN وجود دارد. در حرکت تجهیزات پنوماتیک قلیان و یا حضور مواد آلی مانند روغن­‌ها و گریس‌­ها بیش از حد بوده و در نتیجه شیرها و اتصالات در هنگام استفاده از اکسیژن به عنوان سیال عامل، شروع به سوختن می­‌نمایند.

برای استفاده از اکسیژن، “گریس روانکاری استاندر اکسیژن”، مانند Fomblin RT 15 مورد نیاز است. این تجهیز تنها به صورت طراحی ویژه وجود دارد. تجهیزات استاندارد فستو (FESTO) نمی‌­توانند با سیال عامل اکسیژن، مورد استفاده قرار گیرند.

دی­‌اکسید کربن

دی‌­اکسید کربن محصول احتراق و سوختن کربن با سمبل CO2 بوده و به صورت معمول در بازدم انسان­‌ها نیز وجود دارد. این گاز دارای سرعت کنش بسیار پایین بوده، بنابراین قابل استفاده به عنوان سیال عامل فشار می‌­باشد. هیچ مشکلی در استفاده از این سیال در محصولات استاندارد فستو (FESTO) رخ نخواهد داد. دی‌­اکسیدکربن، در برخی مواقع می­‌تواند در الاستومرهای نفوذ کرده و در نوسانات فشاری بالا، مواد را از بین ببرد (وجود رطوبت در دی‌­اکسیدکربن، می‌­تواند موجب اسیدی شدن آن گردد).

 پروپان/بوتان

این ترکیب که به عنوان گاز کمپ هم شناخته می‌­شود. در صورتی که به میزان کافی با نیتروژن ترکیب شود (به نحوی که در هنگام ترکیب این گاز با هوا، هیچ گونه گاز ترکیبی اشتعال زایی رخ ندهد)، می­‌تواند به عنوان سیال عامل فشاری مورد استفاده قرار گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *