حرکت بدون اصطکاک
توسط دستگاه حرکتی فوق خطی، سرنشین بدون هیچگونه لرزش و یا اصطکاکی بر روی ریل مغناطیسی حرکت می نماید.
ابررساناها با ایجاد شناوری، حرکتی بدون اصطکاک و با مصرف انرژی پایین را ایجاد میکنند. این مواد دارای یک پتانسیل جدید برای تحول در فناوری گرفتن قطعات، در آینده نزدیک میباشند. شرکت فستو اولین کاربرد ابررساناها در اتوماسیون صنعتی را در سه پروژه مجزا با همکاری شرکت evico و چند موسسه تحقیقاتی و دانشگاهی به مرحله ظهور رسانده است.
فیزیک همواره خطوط تعریف شده قابل فهمی را ترسیم مینماید. تبدیل از یک حالت به حالت دیگر ماده –جامد به مایع، مایع به گاز- یک مثال عالی در این زمینه است. این تعریف برای ابررساناها نیز صدق میکند. فلزات، آلیاژهای فلزی و یا مواد سرامیکی پس از عبور از دمای گذار به ناگهان به ابررسانا تبدیل میشوند. هنگامی که این پدیده رخ دهد، این مواد مقاومت الکتریکی خود را از دست داده و تبدیل به موادی ویژه میشوند. این واقعه چشم اندازهای جدیدی را برای کاربردهای صنعتی و فنی به روی ما میگشاید. به عنوان مثال اگر یک ابررسانا، تا رسیدن به دمای گذار خود، تحت میدان مغناطیسی خارجی یک آهنرربای دایمی باشد، میتواند میدان مغناطیس را در خود ذخیره و یا حبس کند و این امر باعث ایجاد شرایط پایدار شناوری میگردد.
ابررساناها در برابر هر جابجایی (تغییر فاصله) با بازگشت به محل اولیه، عکس العمل نشان میدهد. این تقابل ابررسانا با میدان الکترومغناطیس، باعث ایجاد یاتاقهای بدون اصطکاک و شناوری میگردد که بدون نیاز به هیچگونه وسیله اندازه گیری و یا کنترلی پیچیدهای پایدار میباشد.
حرکتی آسان بر رویننو
شرکت فستو، برای تجربه چگونگی شناوری با فناوری ابررساناها، یک دستگاه به نام حرکت خطی با سرعت فوق العاده بالا طراحی و ساخته است، این دستگاه یک ننو بوده که یک صندلی بر روی آن قرار دارد به نحوی که تنها یک نفر قادر به نشستن بر روی آن میباشد. برای این حرکت آسان باید مواد ابررسانای تعبیه شده در زیر صندلی، توسط نیتروژن مایع سرد شده تا به دمایی ثابت بین 63 تا 77 درجه کلوین برسد، در این حالت، این ابررساناها در فاصله حدود 15 میلیمتری از ریلها، که آهنربای دایمی میباشند قرار میگیرد. این ابررساناها موقعیت اولیه و موازی خود با ریلها را هموراه حفظ میکنند. برای حرکت صندلی کافی است ننو از حالت تعادل خارج شود تا صندلی با نیروی وزن خود جابجا گردد. سرنشین این صندلی که بر روی هوا شناور است، توسط ابر رساناها جابجا خواهد شد.
جابجایی بدون اصطکاک
در سیستم سوپراهندلینگ (جابجایی ویژه)، اصول به کار گرفته شده در ننو ابررسانا، به یک میز کار X/Y برای جابجایی برخی از اشیای خاص، منتقل شده است. دو درایو در زیر میز تعبیه شدهاست که هر کدام به صورت مستقل میتواند میز را در جهتهای X و یا Y کج کرده و این امر باعث حرکت لغزنده توسط ابررسانا بر روی ریلهای آهنربایی میگردد. ابررساناها مانند دستگاه حرکت فوق خطی(حرکت خطی با سرعت فوق العاده بالا) باید به طور دایم توسط نیتروژن مایع سرد شوند. فاصله و موقعیت نسبت به ریل ثابت مانده و شناوری پایدار حاصل میگردد. کاربردهای بسیار فراوانی برای استفاده از سامانه سوپراهندلینگ (جابجایی ویژه) برای اتوماسیون وجود دارد.
این سیستم مزیتهای فراوانی مانند وجود نداشتن نویز و سایش (تا زمانی که فاصله ثابت باقی میماند)، تعلیق بسیار نرم و روان و مصرف انرژی اندک را دارا میباشد.این سیستم میتواند یک حرکت نرم را بدون هیچگونه هزینه اضافی ایجاد نماید.
گیره های بدون تماس
فوق گیره یک گیره آهنربایی با یاتاقان ابررسانا میباشد. این گیرهها عمل جابجایی قطعات داخل و خارج یک محفظه و یا اتاق کاملن ایزوله، را انجام میدهد. گیرهها –شناوری با استفاده از ابررسانا- ابتدا یک شیشه کوچک را توسط نیرو مغناطیس بلند کرده و به سمت محل تعیین شده در محفظه ایزوله شده حمل مینماید و پس از رسیدن به مکانی مشخص، آن را رها میسازد. مزایا استفاده از یاتاقانهای بدون تماس و پایدار ابررسانا در این سیستم به خوبی نشان داده شده است. استفاده از این یاتاقانها درها و فرصتهای جدید را برای این صنعت میگشاید. هنگامی که میدان مغناطیسی در ابررسانا ذخیره شد، آهنربا و ابررسا میتوانند بدون هیچ گونه مشکلی از یکدیگر جدا شوند-به عنوان مثال توسط یک جداره پلکسی گلاس. از ویژگیهای سامانه فوق گیره، استفاده از یک واحد سرد کن الکتریکی برای سرد کردن ابررسا است. این روش باعث به کنار گذاشتن سیستم جانبی ذخیره، انتقال و خنک سازی نیتروژن میگردد، که باعث میشود صنابع بتوانند بسیار سادهتر از این فناوری استفاده نمایند. این سیستم انرژی را به صورت بهینه مصرف مینماید-در حدود 80 وات.
فوق گیره عمل جابجایی را به صورت کامل در داخل و خارج اتاق ایزوله انجام میدهد. سامانه جابجایی با استفاده از یاتاقانهای ابررسانا حرکت دو سطح شناور بر روی ریلهای آهنربایی را ایجاد می نماید.
گرایش در اتوماسیون:
از پروفسور ورنر هانک، از دانشگاه جولیوس ماکسیمیلیان شهر ورزبرگ، موسسه تحقیقاتی فیزیک و اختر فیزیک، سئوالی در این زمینه پرسیده شد.
سئوال: شما چه کاربردهایی برای ابررساناها تصور میکنید؟
پروفسور هانک: تستها انجام شده در آزمایشگاه پتانسیل قابل توجه کاهش مصرف انرژی را نشان میدهد، ابررساناها نه تنها در کابلهای الکتریکی، بلکه در موتورها و ژنراتورها به عنوان ذخیره کنندگان میدان مغناطیسی میتوانند به کار گرفته شوند.
نکته مهم در کاربردهای اتوماسیون، استفاده از فناوری معلق سازی مغناصیسی با بهره گیری از خاصیت شناور سازی ابررساناها بر روی مواد آهنربایی معمولی میباشد که حرکتی بدون اصطکاک را حاصل میکنند. این خاصیت باعث ایجاد یاتاقانهای کارا و پایدار میگردد، که نیازی به ابزار پیچیده برای کنترل و اندازه گیری ندارند اما امکان کنترل حرکت نیز وجود دارد. از این فناوری میتوان برای کاربردهایی نظیر اتاقهای فوق تمیز در صنایع بهداشتی، دارویی و یا خوراکی که در آنها نیاز به جابجایی بدون تماس میباشد، استفاده نمود.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]